Succesfuld forskning i Aarhus

I 1930’erne opsøgte den unge læge Erik Strömgren 14.000 bornholmere. Han ville undersøge hvorvidt psykiatrisk sygdom gik i arv, og han benyttede øbefolkningen som afgrænsning for sit studie. I 1945 blev han ansat som læge og professor ved Psykiatrisk Hospital i Risskov, og genoptog det møjsommelige arbejde med at undersøge psykiatrisk sygdom i en afgrænset befolkningsgruppe. Denne gang blandt Samsøs 7.000 indbyggere.

Med sine studier var han med til at grundlægge epidemiologien i Aarhus, hvis teoretiske del blev stærkt udviklet af professor Johannes Ipsen, som Aarhus Universitet hentede til Aarhus i begyndelsen af 70’erne.

Jeg har skrevet bogen “Epidemiologisk forskning i Aarhus gennem 80 år” sammen med Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitet.

Siden de første spæde skridt blev taget i retning af at gøre epidemiologi til en forskningsretning i Aarhus har blandt andet CPR-registret og computerteknologien gjort befolkningsundersøgelser nemmere at gennemføre, men også mere avancerede og omfattende.

Bogen beskriver de epidemiologiske forskningsmiljøer i Aarhus, som hører til i eliten på verdensplan, og nogle af de toneangivende personer bag udviklingen.

(Foto: Lone Rasmussen Photography)

 

Showroom



Du er her: ForsideBøgerSuccesfuld forskning i Aarhus
www.jakobkehlet.dk