Et nuanceret billede af retsmedicinernes arbejde

Bogen “100 års retsmedicin – til gavn for de levende” giver flere detaljer om retsmedicinernes virke, end man ellers møder i diverse krimiserier. Forskning fylder mere og mere på landets retsmedicinske institutter, og resultaterne kan ofte være med til at forebygge dødsfald blandt danskerne.

Vidste du for eksempel, at retsmedicinerne i Aarhus gjorde en aktiv indsats for at bremse det voldsomme antal trafikdrab i 60’erne og den høje dødelighed på grund af kulilteforgiftninger i 50’erne? I nyere tid er blandt andet retskemikernes undersøgelser af nye euforiserende stoffer på markedet med til at give myndighederne indblik i, hvilke nye risikofaktorer, de skal holde øje med og eventuelt sætte ind over for.

Bogen fortæller også, hvordan retsmedicin i dag ikke kun handler om obduktion af døde kroppe. Undersøgelser af personer, der enten er formodede ofre eller gerningsmænd til forbrydelser, kommer ofte forbi Institut for Retsmedicin for at gennemgå såkaldte personundersøgelser.

Institut for Retsmedicin hyrede mig til at skrive bogen om instituttets historie. Jeg har dels interviewet flere af de ledende figurer på instituttet, dels brugt mange timer sammen med professor emeritus Markil Gregersen, der var ansat på instituttet fra 1963 til han gik på pension i 2005 – de sidste år som leder af instituttet. Han har gennem årene dyrket historien omkring Statsobducenturet, der blev etableret i Aarhus i 1916. Markil har øst af sin viden, og jeg har suppleret med detaljer om den samfundsudvikling, som retsmedicinen spillede ind i gennem årene.

Bogen er blevet omtalt i forskellige medier blandt andet i DR P1-programmet Kulturen P1, hvor jeg fortalte om bogudgivelsen til Jesper Dein og Tore Leifer:

Bogen kan købes hos boghandleren eller direkte hos forlaget.

 

Showroom



Du er her: ForsideBøgerEt nuanceret billede af retsmedicinernes arbejde
www.jakobkehlet.dk